Tesla Roadtrip

Hoe kan zo’n stuk (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1456750301/veel-haken-en-ogen-aan-trip-met-stekkerauto) in de krant komen? Was de redacteur niet wakker? “Om de 200 kilometer ergens een paar uur gaan staan kuchen bij een oplaadpunt achter tien andere zielige Teslarijders?” “niet harder rijden dan 90 kilometer per uur, geen airco aan en niet te veel bagage. Anders trek je zo die accu leeg.” “Daar moeten we 50 minuten opladen”

Ik ben in het bezit van een Tesla Model 3 en eind juli zijn we er mee naar Disneyland Parijs gereden. Dat is voor ons een afstand van 523 km. Geen 1200 zoals in het artikel, maar het principe is hetzelfde. Als je in de auto de route intoets dan berekend hij zelf waar en wanneer je moet laden. En dat doet hij erg goed. Het handige van het rijden met een Tesla is, dat Tesla ook een Europees netwerk snellaad-palen (superchargers) heeft. Als de auto aan een dergelijke paal gehangen wordt, dan duurt het gemiddeld 30-40 minuten om tot 90% te laden. Dit is een beetje afhankelijk van hoe leeg je bent en hoe vol je wilt. De laatste 10% duren meestal het langs. Tesla rijders zullen zeggen, je hebt maximaal 80-90% nodig en moet niet leger dan 10% gaan. De navigatie zal altijd aangeven hoeveel je moet laden en dat is bijna nooit volledig vol.

Oke Marcel, dat klinkt leuk 90% in 40 minuten, maar wat betekent 90%. Een Tesla Model long range AWD kan ongeveer 490 km afleggen met volle batterijen. Als ik de auto tot 90% vol laad, dan heb ik meestal 445 of 446 km bereik. Voor mijn woon-werk verkeer betekent dat gemiddeld eens in de 2-3 dagen laden bij een snellader. Als ik hem aan een ander lader hang, bijvoorbeeld bij ons gemeentehuis, dan duurt het vaak iets langer om te laden. Meestal zo rond de 6-7 uur, maar dat is meestal ’s nachts en dan zit ik niet te wachten op het laden.

Voor de trip naar Disneyland Parijs betekent dat dus dat ik eenmaal hoef te laden, als ik 90% vol ben bij vertrek. Voor mijn route zou laden in Kortrijk voor 30 minuten voldoende moeten zijn en kom ik in Disneyland aan met 10% lading. 10% van 500 km is ongeveer 50 km. De eerste Tesla supercharger bij Disneyland ligt in die range. Niks aan de hand.

Nu ben ik soms wat conservatiever en wilde ik aan het eind iets meer range (armslag) overhouden. Dus moet je zelf wat plannen. Maar daar zijn handige tools en websites voor. Bijvoorbeeld https://abetterrouteplanner.com. Daar kun je aangeven welke elektrische auto je hebt en je voorwaarden (minimum lading bij de charger en minimum lading bij de eindbestemming, snelheid, wind etc). De enige variabelen die ik aangepast heb zijn de drempels bij een charger (20%) en aan het eind (50%). Dan blijk ik 3 keer te moeten voor 44 minuten en ik ben nooit tot 90% vol, wat positief van invloed is op de laadsnelheid.

Met deze waarden zijn we weggegaan. We hebben veel op de autopilot gereden en niet overdreven aan de snelheid gehouden. En het ging heerlijk relaxt en eenvoudig. We hebben een keer een supercharger in Belgie gehad met veel Nederlandse Tesla’s aan de palen, maar er was nog plek. Wat je natuurlijk altijd tegen kunt komen zijn defecte palen. Daar doe je niets aan en dat is een van de redenen waarom ik wat variabelen heb verhoogd. In Senlis bij een Ibis motel zit een McDonalds en daar wilde we wat eten. Het bestellen en eten duurde langer dan het laden van de auto.

Op de terugweg waren we nog relaxer. We kende de tussenpunten inmiddels en hadden nog meer vertrouwen in de geschatte afstand. Bij de supercharger in Lokeren duurde de koffie langer dan het laden en we waren daar behoorlijk leeg (20% nog vol).

Nogmaals ik snap niet hoe de mevrouw van het stuk zo’n slechte ervaring heeft kunnen hebben. Als ze al iets negatiefs over elektrisch rijden had willen melden, dan had ze ander slachtoffer moeten nemen. Er zijn meerdere elektrisch auto’s beschikbaar in Nederland, zoals Renault, Hyundai, Kia en BMW i3. Deze auto hebben allemaal een maximaal bereik van ongeveer 200-250 kilometer.

Wij hebben thuis ook nog een BMW i3. Mijn woon-werk afstand is gelijk aan die van mijn vrouw, maar ik hoef zoals gezegd ongeveer iedere 2 dagen pas te laden. Zij moet elke dag laden. Er is wel range over, maar niet genoeg voor een enkele reis. In de winter al helemaal niet. Disclaimer, mijn auto moet zich in de winter nog bewijzen hoor.

Als ik via https://abetterrouteplanner.com dezelfde trip bereken voor de BMW i3, dan kan ik inderdaad een slechtere ervaring beschrijven. Met dezelfde parameters (20% aankomen bij een charger en 50% op de eindbestemming), dan moeten we 5 keer laden voor bijna 2 uur. Bijna elke laadactie is tot over de 90%, op bepaalde delen mogen we niet sneller rijden dan 100 km/uur en zelfs een stuk maar 80 km/uur. De individuele laadacties duren nog steeds niet heel lang. Laadpalen van maatschappijen als FastNed, Allego etc zijn lekker snel en de accu’s van de BMW niet heel groot.

Elektrisch rijden is inderdaad een andere mindset. Je laadt als je kan, niet als je moet en je laadt genoeg maar niet teveel. En komt meer planning bij kijken. Laden kost inderdaad meer tijd, maar die tijd kun je plannen zodat deze samen valt met andere activiteiten. We gaan ook niet voor de wasmachine of vaatwasser zitten wachten tot die klaar is.

Bijna alle beweringen in het artikel zijn niet waar. Je zult nooit verrast worden door bezette laadpalen. Tesla’s kunnen altijd verder dan 200 km, zelfs de short range variant. 90 is helemaal niet de optimale snelheid, dat zou 110 moeten zijn en dit is bij een benzine auto eigenlijk niet anders. 50 minuten laden tot 100% is niet altijd nodig, maar ook niet goed voor de batterij. Dat laatste geldt overigens ook voor laptops, telefoons, tablets, kortom alles met accu’s.

Maar ja, het echte verhaal trekt geen lezers en verkoopt geen kranten.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *