Windows 8.1 goodies

Het is een beetje afhankelijk van welke versie van Windows je eerst had of je Windows 8 erg prettig vindt. De sentimenten lopen uiteen, de ene vindt het geweldig en de andere vindt het niks. De tegenstanders vinden het meestal niks omdat een aantal bekende handelingen op een andere plek zijn terecht gekomen. Windows 8 heeft focus op touch. Deze handelingen kunnen ook prima met een toetsenbord of muis gedaan worden, maar de hints zijn minder duidelijk.

De gratis upgrade naar Windows 8.1, maakt een deel van de nadelen ongedaan. Het geweldig vinden lost deze update niet op đŸ˜‰ Hoewel de layout qua Tiles terug te vinden is op ieder Microsoft powered device: tablet, phone, xbox en PC. Als je Windows 8 al geĂ¯nstalleerd hebt, dan kun je gratis over naar Windows 8.1. Via de Store kun je de update downloaden en installeren.

Wat node gemist werd, was de Start button. Feitelijk is de toets nooit van je toetsenbord weggeweest, maar op de balk stond hij even niet. Hij is terug. Groot verschil tussen de vorige Windows varianten was, dat ons startmenu vervangen is met een plat geslagen startscherm. Het bureaublad is niet meer het middelpunt. Veel Windows gebruikers hadden allerhande shortcuts op hun bureaublad staan, nu zijn deze shortcuts min of meer vervangen door levendige tiles op een Start pagina. Met als extra toevoeging de shortcuts kunnen dynamisch van inhoud veranderen en een bepaalde meerwaarde mee gegeven worden zoals grootte etc. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en misschien ook wel een kwestie van wennen. Begin je toch liever met je bureaublad? Met Windows 8.1 kun je weer booten naar het bureaublad.

Maar er zitten heel veel meer mooie dingen in.

Zo is de integratie met SkyDrive enorm verbeterd. Dat merk je vooral ook op een Surface RT. De werkwijze op een normale PC of een tablet is nu meer gestroomlijnd en meer onderdeel van het operating systeem.

28-10-2013 20-28-45 Screenshot (6)

Om bij het Control Panel te komen kun je op de desktop ook weer een Rechtermuisklik doen op de Start button. Ook een Command Prompt kan op deze manier (ik gebruik WIN-Q Command vaker). Het Control Panel is nog wel uitgebreider dan de PC Settings. De PC Settings zijn wel verdiept en ook meer gesorteerd. Het ziet er nu cleaner en netter uit.

 28-10-2013 20-29-35 28-10-2013 20-30-06

Waar je in de vorige versie van Windows 8 nog gebruik moest maken van een Registry hack om 5 ipv 3 rijen met tiles op je Start scherm te krijgen. Nu kan dat netjes vanuit de PC Settings. Mits je videokaart voldoende capaciteit heeft. Kijk naar de setting bij More Options: Smaller of Default.

De default setting:

Screenshot (1) Screenshot (3)

De smaller setting:

Screenshot (2)Screenshot (4)

Als je nog Windows 8 gebruikt, dan zijn er zeker nu redenen om de update te installeren. Als je nog geen Windows 8 gebruikt, dan zijn er ook evenveel redenen om over te stappen.

Have fun!

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *