Surface RT and Surface Pro

Sinds enige tijd ben ik in het bezit van een Surface RT (inmiddels te koop in de Nederlandse online Microsoft Store, Media Markt en TabletCenter). Ik vind het echt een geweldig apparaat. Het is een typische kitchen table device, behalve dan dat hij wel gepersonaliseerd is natuurlijk. Door de vele apps in de store gebruik ik hem ‘s ochtends veel om eerst de verschillende nieuwszaken op te pikken: NU.nl, NOS, Telegraaf, mail etc. Ook om effe een beetje te internetten en te Facebooken is het een geweldig apparaat.

Veel criticasters komen dan meteen met opmerkingen: “ik kan applicatie XYZ niet installeren”. En mijn developer vrienden zeggen dan gelijk, kan je er ook op ontwikkelen. Ja, wat is het probleem? Dat kun je toch ook niet op een iPad of op een Android device? Daar moet je app’s downloaden vanuit de store en andere apps kunnen niet.

Misschien zit daar wel het marketing probleem hoor. Een Microsoft Surface RT of een ARM device van een concurrent beschikken over Windows RT. Het feit dat er Windows gebruikt wordt, geeft het vermoeden dat er meer kan dan werkelijk het geval is. Ook de aanwezige Desktop tile doet vermoeden dat er meer kan.

Ook de gedachte dat het een Enterprise apparaat zou zijn, kloppen niet. Tenslotte een Surface RT of Windows RT device kan niet gekoppeld worden aan een domein. Ook Group policies zijn niet mogelijk met Windows RT. Ook aan de licentie kant is er nog een haakje. Een Surface RT wordt standaard geleverd met Microsoft Office 2013. Dit is een Home/Student versie. Dat betekent, dat je er geen commercieel werk mee van uitvoeren. Op zich allemaal niet erg, want een iPad hang je ook niet in het domein 😉

Als je meer wilt en wilt kunnen, dan zou een Surface Pro een oplossing kunnen zijn. Deze is uitgerust met een i5 en beschikt over 4 Gb geheugen. Redelijk voldoende voor de meeste toepassingen. Er zijn twee harddisk varianten 64 Gb en 128 Gb.Dat lijkt niet veel maar we hebben tegenwoordig toch het meeste in de Cloud staan. Toch? Ik heb een 64 Gb variant en ik heb nog 7.5 Gb over. Ik heb Visual Studio, Microsoft Office en WP8 SDK geïnstalleerd. Op een Surface Pro kun je wel desktop apps installeren en aan een domain toevoegen etc.

WP_20130218_003

WP_20130218_004  

Maar zijn het dan wel dezelfde apparaten? Nou niet echt eigenlijk. Ze zien er op het eerste gezicht gelijk uit, maar de Pro is duidelijk dikker. Grotendeels veroorzaakt door Core i5, want deze heeft nogal wat koeling nodig. Hoewel de Surface wel warm wordt, maar niet heet. De SD kaart gleuf zit op een andere plek dan op een RT. Een irritant dingetje is, dat de externe display connector een ander type is. De RT gebruikt een HD video out port en de Pro gebruikt een mini Displayport. De batterij duur van de RT is ruim 8+ uur en van de Pro is ongeveer 4 uur.

WP_20130218_006

Ook het scherm van beide is niet gelijk. De RT heeft in desktop mode een resolutie van 1366×768 en de Pro heeft een 1920×1080 resolutie. Standaard merk je daar niet veel van, want het zoom level staat ingesteld op 150%. De RT heeft 5 Touch point en de Pro heeft het dubbele. Ook wordt bij de Pro een Stylus geleverd, daarmee kun je tekenen zoals je dat op vorige Tablet laptops deed. Dit pennetje doet het dan ook niet op een RT. Ook dit is eigenlijk niet raar, want de RT heeft een heel ander doel.

Als we het dan toch over doelen hebben, volgens mij zit het zo. De Surface RT gebruik je zoals je een iPad gebruikt. Je installeert veel Windows Store apps en gebruikt ook overwegend deze kant van de tablet. Heel af en toe als je Word/Excel/PowerPoint gebruikt, dan kom je op de desktop. In principe heb je daar minder te zoeken. De Surface Pro gebruik je als iets meer wilt dan alleen de Windows Store apps gebruiken. Je kunt er ‘oude’ desktop apps installeren en dat zit je aan de desktop kant van de tablet. Aangezien hij onhandig op je knieën ligt, kun je niet zo handig developpen als je op de bank voor de TV zit. Hoewel de i5 best snel is, willen wij developers toch graag een i7 met veel geheugen. Om dat echt te ontwikkelen heb je meer aan een Ultrabook met touch scherm, zoals een Lenovo, Acer, Asus of HP. Deze kunnen veel zwaarder uitgevoerd worden met meer geheugen en meer CPU.

Op dit moment heb ik Surface RT’s en een Surface Pro. Beide werken erg prettig. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een van beide, denk dan goed na wat je wil. Ook Enterprise of zakelijke gebruikers moeten daar goed over nadenken.

Wil je ze in levende lijve zien? Tijdens de TechDays in Den Haag zal ik als ATE (Ask the Expert) aanwezig zijn. Ik zal ze dan beslist bij mij hebben 😉

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *