//Build and Windows Azure

.NET SDK

Windows Azure SDK 1.8 for .NET is uit. De SDK is er voor Visual Studio 2010 en Visual Studio 2012. Je kunt hem installeren via de Microsoft Web Platform Installer. Als je in de zoekbox “Windows Azure” typt, dan vind je de nodige install spullen.

image

Visual Studio Tooling

De Server Explorer is uitgebreid, zeker waar het de Service bus betreft. De credentials zijn nu eenvoudig te laden. Ook zijn er verschillende nieuwe scenarios voor het testen van topics en queues geimplementeerd. Ook het updaten van de properties van een queue behoort nu tot de mogelijkheden. Voorheen moest je queue weggooien en opnieuw met de juiste properties aanmaken. Meer hierover later.

image image

Windows Azure Websites

Windows Azure Websites draait nu .NET 4.5. Dit was al bekend, maar nu zie je het ook op de website. Windows Azure Websites vormen daarmee een erg krachtige snelle manier om websites beschikbaar te stellen, daar waar een Cloud Service teveel overhead heeft. Alleen SSL behoort nog niet tot de mogelijkheden.

image

Cloud Services

Voor Cloud Services kunnen we nu ook gebruik maken van .NET 4.5. De server software van de instantie kan nu ook Windows Server 2012 zijn. De OS Families zijn:

  1. Windows Server 2008
  2. Windows Server 2008 R2
  3. Windows Server 2012.

image

Dat biedt mogelijkheden tot het gebruik van Async en Websockets. Maar ook specifieke voordelen van IIS 8.

Let wel een upgrade van OS Family 2 naar 3 kan niet, je zult een delete en redeploy moeten doen.

image

Portal wijzigingen

Naast een nieuwe icon als je de management portal gepinned hebt op de taskbar, is ook de header aangepast.

image

Bijvoorbeeld als je naar Silverlight portal wilt, dan moet je nu klikken op je account.

image      image

Ook is het portaal nu in meerdere talen mogelijk. Het is nog een beperkte set, maar ook dat zal wel groeien in de toekomst.

image

Esc werkt nu op verschillende plekken.

Ook zie je nu dat de portal bestaat uit delen die productie zijn en delen die preview zijn. Om dit onderscheid goed aan te geven staat er nu een groene tekst onder de menu items als het een preview onderdeel is.

image

Op de Silverlight portal kun je bij het updaten of deployen van een Cloud Service ook gebruik maken van Windows Azure Storage. In plaats dat de deploy de upload van de package naar Storage voor zijn rekening neemt, kun je ook zelf uploaden naar Storage en van daar een deploy uitvoeren. Dat kan nu ook op de Preview HTML portal.

image

Store

Echt nieuw op de portal zijn Add-on en Store. De Store is interessant voor ISV of leveranciers van handige tools. Op dit moment is de Store alleen beschikbaar in de US. Het idee van de store is, dat je daar tools/apps kunt kopen die je in je eigen subscription installeert en gebruikt. De aangeschafte zaken komen dan te staan bij Add-on. Je ben hierbij dus niet afhankelijk van de derde partij, zoals dat wel het geval is bij de Windows Azure Market. De hele verkoop afhandelijk zal dan door Microsoft geregeld worden.

imageimage

image

Dit biedt wel weer hele mooie kansen voor diverse leveranciers en ontwikkelaars om ook hier handige tooltjes en functionaliteiten aan te bieden bij de bron. De hele afhandeling op de Windows Azure portal is een hele API, waar je op kunt aansluiten.

Ik kan geen details laten zien van deze store, maar het principe werkt zoals je ook een Windows Azure website uitkiest of een Virtual Machine. Je kunt kiezen uit een lijst met verschillende tools. Je kunt dan voor een betaalplan kiezen en uiteindelijk betalen. Daarna zal het tool geserviced worden.

Mobile Services

Mobile services was al een tijdje als preview beschikbaar, maar ook deze heeft een uitbreiding gekregen. Naast het Windows 8 platform zijn nu ook Windows Phone 8 en IOS toegevoegd.

image

TFS in the Cloud

TFS was er al een poosje in Preview, maar nu is het dan toch eindelijk productioneel. Dat wil overigens niet zeggen dat het af is! Iedere 3 weken worden oplossingen voor bugs en nieuwe functionaliteiten gedeployed. Dat is gaaf! Ook gaaf zijn de Build service in de Cloud! Je kunt nu zelf builds starten in de TFS in the Cloud.

tfs

Voorlopig is TFS in the Cloud nog gratis en voor teams van 5 personen. Als je het nog niet geprobeerd had, dan is het nu je kans. Ga naar http://tfs.visualstudio.com

Hadoop on Azure

Hadoop on Azure (http://www.hadooponazure.com) heet nu Windows Azure HDInsight. Via de Web platform installer is er ook een locale versie te installeren. Daarnaast zijn er ook weer allerlei mogelijkheden toegevoegd en zijn er verschillende aanpassingen gedaan.

Samengevat

image

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *