Windows Azure Websites (WAWS)

Na mijn vorige blog post kwam de vraag of je een Windows Azure Cloud Service ook kunt converteren naar een Windows Azure Website. Het korte antwoord is, dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Een Windows Azure Website is eigenlijk gewoon het publishen van de WebRole naar Windows Azure. De maar die er bijhoort: als je gebruik maakt van settings in de ServiceConfiguration.cscfg dan zal dat niet werken en als je Role specifieke properties gebruikt (bijvoorbeeld RoleEnvironment.CurrentRoleInstance.Id) dan zal dat ook niet werken. Kortom je moet wel goed kijken wat je doet.

Maar hoe deploy je dan zo’n WebRole als Windows Azure Website (WAWS)?

Eerst maken we een WAWS aan. Deze is leeg na de klik op Create Website button.

clip_image002

Vervolgens gaan we naar de details.

clip_image004

En we downloaden het Publish profile.

clip_image006

Die ziet er ongeveer als volgt uit.

clip_image008

Daarna ga je naar Visual Studio 2012 RC. Je doet een rechtermuisklik op de WebRole en kiest voor Publish.

clip_image009

Daarna moet je wizard doorlopen. Eerst moet je het publish profile importeren. Daarna moet je de configuration kiezen, daarna kun je deployment previewen. En als alles klopt, dan kun je daadwerkelijk deployen.

clip_image011clip_image013

clip_image015clip_image017

clip_image019

Dat het deployen dan bezig is, zie je aan de bewegende icoontjes op de status balk van Visual Studio en in het output window.

clip_image020

clip_image022

En als de deployment klaar is, dan zal de website getoond worden.

clip_image024

Niet heel veel anders dan wat we al gewend waren. Een Windows Azure Cloud Service kun je ook op deze manier deployen, maar dan is die niet persistent.

Let op! Als je dit probeert vanaf Visual Studio 2010, dan krijg je deze fout. Waar dat aan ligt, dat weet ik nog niet. Het lijkt mij dat VS2010 of VS2012 niet het verschil moet uit maken.

clip_image026

Windows Azure Website zijn wel iets anders dan Windows Azure Cloud Services. Kijk nog eens naar dit plaatje.

clip_image027

Meer info later als ik er meer mee gespeeld heb.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *