Windows Azure SDK for .NET Tools 1.7

Zoals ik in mijn vorige blog post al schreef, hoort bij de Spring aanpassingen van Windows Azure ook een nieuwe SDK. Ik beloofde daarop later terug te komen.

De nieuwe Spring release SDK kun je downloaden op https://www.windowsazure.com/en-us/develop/net/ (English) of https://www.windowsazure.com/nl-nl/develop/net/ (Nederlands). Als je hem daar downloadt, krijg je versie 1.7 van Windows Azure tools for Visual Studio.

Door te klikken op de Install button op deze site, krijg je de keuze voor wel Visual Studio je ze wilt installeren. Dit houdt inderdaad in, dat je verschillende SDK’s voor de twee Visual Studio’s kunt gebruiken. Dat kan erg handig zijn.

clip_image002

Aangezien er voor Visual Studio 2010 nog helemaal geen Windows Azure Visual Studio tools waren, kun je met deze versie nu eindelijk ook Windows Azure applicaties bouwen. Let op de WIF (Windows Identity Foundation) zijn nog niet beschikbaar voor deze versie.

Bij Visual Studio 2012 kun je nu kiezen, welke tools je wilt gebruiken. Daarvoor is er een drop down list op het New Windows Azure Cloud Service scherm gekomen.

clip_image004

Wat opvalt als je de tools update geïnstalleerd heb en je opent een ‘oude’ solution, dat er geen foutmeldingen of migration wizard achtig dingen komen. Dat is erg handig, want nu kun je huidige productie projecten gewoon met de ‘oude’ tools onderhouden en is er geen verplichting om te upgraden. Dat bespaart tijd en kosten.

Betekent dat je zelf handmatig moet upgrade dan? Nee. Op de properties page van Windows Azure Cloud Service project zie je het volgende staan.

clip_image006

Als je dan op de button Upgrade klikt, dan krijg je de verwachtte Migration Wizard.

clip_image008

De grootste verschillen zitten in de volgende bestanden.

‘oude’ SDK

clip_image010

‘nieuwe’ SDK

clip_image012

En de properties van het Windows Azure Cloud project staat dan het volgende.

clip_image014

De update van de Tools is wederom een geweldige toevoeging aan de nieuwe Spring release. Erg mooi is het feit, dat beide SDK’s naast elkaar kunnen werken. Dat maakt het eenvoudiger om op een ontwikkelmachine met meerdere SDK’s te kunnen ontwikkelen.

Nog een reden om hernieuwt te kijken naar Windows Azure als je eerder anders besloten hebt.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *