Windows Azure Renewed!

Sinds vorige week donderdag (7 juni 2012) is de nieuwe HTML portal van Windows Azure live en beschikbaar voor iedereen. Deze nieuwe portal is een verademing ten opzichte van de Silverlight variant. En deze was weer een verademing ten opzichte van zijn voorganger.

http://marcelmeijer.net/blogs/marcel/archive/2010/11/30/windows-azure-1-3.aspx

De eerste portal gaf al gauw het gevoel bij de meeste, dat je de gang stond te schilderen door de brievenbus. Er was toen nog weinig mogelijk.

Maar goed dat was het verleden, wat is er nieuw op de Windows Azure Management Portal.

Hij is nu bereikbaar via de url https://manage.windowsazure.com. En zoals gezegd geen Silverlight meer, maar pure HTML. Dat betekent dat je met je iPad of niet Microsoft mobile device ook je Cloud services kunt beheren. Overigens is deze nieuwe portal nog een preview. Nog niet alle functionaliteiten van de vorige portal zijn overgezet en omgebouwd.

waportal01

Aan de linkerkant zie je alle oude en nieuwe zaken die je via de portal kun regelen en instellen. Degene die we al kennen van de Silverlight portal zijn: Cloud Services, SQL Databases, Storage en Networks. Dit zijn de nieuwe namen voor Hosted Services, Storage Accounts & CDN, Databases en Virtual Network.

waportal02

Websites en Virtual Machines zijn de nieuwelingen. Daarop kom ik in een volgende post op terug. Deze verdienen een eigen stuk. Websites zijn websites zoals je dat nu bij een hosting provider al gewend bent. Virtual Machines (nee, niet gelijk aan de vroeger VM role) zijn nu echte persistent Virtual Machines. Deze zijn niet beperkt tot de Microsoft OS-en, zo kun je ook kiezen voor enkele Linux varianten. Ook is het nu mogelijk om echt SQL Server in de Cloud te draaien, zonder te migreren naar SQL Database on Windows Azure. Hiermee is Windows Azure nog volwassener geworden als Cloud leverancier en bestrijkt het hele spectrum (IAAS en PAAS).

waportal03

(Met dank aan David Pallman voor dit plaatje)

De portal bestaat uit drie stukken. We hebben de header aan de bovenkant. Daarin zitten de functies om snel de belangrijke plekken van www.windowsazure.com te komen. Deze header klapt uit en weg als het de focus niet heeft. In het midden heb je dan het belangrijkste gedeelte van de portal. Bijna alle sub pagina’s tonen in een of andere vorm een grid. Helaas kun je kolom breedte niet aanpassen, maar je kunt wel sorteren door op de titel van de kolom te klikken. Aan de onderkant zit de action bar. Met het grote plus teken om functionaliteit (nieuwe Cloud Service etc ) toe te voegen aan Windows Azure en rechts een info gedeelte. Deze balk moet je wegklikken door op het kruisje te klikken of op het pijltje naar beneden.

waportal04

waportal05

waportal06

 

Als we nu eens inzomen op de Storage, dan is dit al een stukje uitgebreider dan we eerder hadden. We zien alle storage account. We kunnen inzomen op een storage account. In the monitoring chart kunnen we de performance van onze storage laten zien. Let op deze performance monitoring kost transacties en dus geld. Als je kiest voor de verschillende sub pagina’s dan zie je op de action bar nieuwe icons verschijnen. Wat ik persoonlijk nog mis, zijn tools om ook in de Tables, queues of blobcontainers te kijken. Dan heb ik voor het snelle controle werk geen andere tools meer nodig.

waportal08

Op de Cloud Services tab zien we een overzicht van onze services. Netjes uitgelijnd en mooi overzichtelijk. Door een service te klikken gaan je naar de details. Het eerste dat opvalt is de performance meter. Dit is erg handig. Dit scherm heeft heel veel submenus en subpaginas. Ik pik er een paar uit. Zie je ook die TFS publishing link? Je kunt nu heel eenvoudig de Cloud Service deployen vanuit TFS preview. Op de monitor tab kun je metrics toevoegen om nog meer inzicht in de performance van je applicatie te krijgen.

waportal09waportal10

Maar als we naar de Configure tab gaan, dan zien we daar veranderingen waar we gelukkig van worden. Moest je voorheen een setting via de XML van ServiceConfiguration.cscfg aanpassen, met alle gevolgen van dien als je een haakje weghaalde etc. Nu heb je echte invulvelden. Oke, ze zijn nog niet groot genoeg, maar dat zal wel komen. Wil je meerdere instanties? Dan ga je de SCALE tab en met behulp van de slider kun je het aantal instanties eenvoudig verhogen of verlagen.

waportal11

Op de instances tab vind je alle zaken om te connecten naar een instantie of reimage etc.

Op de SQL Databases tab vinden we alles wat we nodig hebben om een database te beheren. Als je op de action bar aan de onderkant op manage klikt, dan kom je in de Silverlight site (voorheen Project Houston) om je database te beheren. Dit zal waarschijnlijk ook wel vervangen worden door een HTML versie.

Als je een nieuwe database aanmaakt, kun je nu de collation van je database kiezen. Verder mis je nog de federation mogelijkheden.

waportal07

De nieuwe portal is veel mooier en veel cleaner qua design geworden. Ook zit hij net even logischer in elkaar. Je ziet het product blijven groeien en verbeteren.

Als je eerder bedacht hebt dat Windows Azure voor jou nu geen oplossing is, dan is het misschien nu het moment om dit eens te heroverwegen. Waarschijnlijk vallen een aantal bezwaren nu weg.

Bij dit alles hoort ook nog een nieuwe versie van de SDK, namelijk 1.7. Daarmee is het nu mogelijk om meerdere versie van de SDK naast elkaar te draaien en te gebruiken. Ook daarover later meer.

Als je meer vragen hebt, dan hoor ik het graag.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *