Enige tijd geleden heb ik al de verbeterde SQL Azure management portal laten zien. In den beginne (2008) hadden we helemaal niets en Project Houston was een grote stap in de goede richting. In December 2011 hebben ze de complete SQL Azure management portal onderhanden genomen en aangepast. Naast een meer Metro look-and-feel hebben ze ook allemaal extreem helpful tools en utilities toegevoegd.

sqlazureperf1

Als je klikt op de Administration in linker beneden hoek, krijg je een overzicht van de je database health etc. Informatie over onder andere de vulling van de database, aantal connecties en users. In dit geval is de database bijna nieuw en ongebruikt, dus is de query usage bijna leeg.

sqlazureperf12

Bij een database met meer activiteiten ziet dit gedeelte van de portal en iets spannender uit. Yep, mijn SQL Azure database zijn over het algemeen niet erg druk Winking smile.

sqlazureperf14

Als je klikt op de Query Performance link, krijg je meer gedetaileerde informatie over de queries op je database en hun performance. Dit geeft natuurlijk al een eerste indruk van de overall performance van je SQL Azure instance.

sqlazureperf13

Stel dat je een probleem hebt met een bepaalde query. Ik bedoel dan natuurlijk een performance probleem Winking smile. Om dan een goed beeld van de query te krijgen heb je vaak een Query plan nodig. Vroeger had je als tool SQL Server Management Studio en een handvol SQL Azure Management views.

sqlazureperf10

Ok, dit was mooi. Maar er was ook een nadeel, er was altijd wat latency tussen de client en de SQL Azure instance etc. Niet helemaal perfect dus.

Maar nu kun je op de nieuwe portal ook query plans bekijken in de Cloud dus Winking smile. Met behulp van de portal kun je een query maken en laten uitvoeren. Nu zijn er twee opties bijgekomen. Nu zijn er RUN, Actual Plan and Estimate plan.

sqlazureperf2

Met RUN krijg je het resultaat van je query. Simpel zoals je gewend was met de Project Houston site.

sqlazureperf3

Kies je voor Actual Plan, dan krijg je een extra tab: Query Plan.

sqlazureperf4

Op deze tab vind je een grafische weergave van je query plan. En aangezien het gemaakt is met Silverlight 5 ziet het er mooier uit dan de ‘old’ SQL Server Management Studio. Wederom zijn er drie opties: Total, CPU and IO.

sqlazureperf5

sqlazureperf6

sqlazureperf7

Daarnaast kun je ook nog de details bekijken door te kiezen voor een Grid of een Tree.

sqlazureperf8

sqlazureperf9

In de grafische versie van het query plan kun je dat ook al een beetje zien, daarvoor moet je beetje spelen met het zoom level.

sqlazureperf11

Hoe mooi is dat! Er bijna geen reden meer om nog een Client tool zoals SQL Server Management Studio te gebruiken of te hebben. Bijna alles kan nu in de Cloud.

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *