SQL Azure Reporting Preview

Wat er op het Windows Azure platform nog ontbrak, was een implementatie van SQL Server Reporting Services (SSRS). Dat betekende niet, dat reports helemaal niet mogelijk waren. Alleen was er geen service waar deze reports opgeslagen konden worden.

Met Visual Studio 2010 kun je een report (RDLC) maken en deze laten connecten naar een SQL Azure database. Door de report (RDLC) op Windows Azure storage te plaatsen, kun je de report definitie aanpassen zonder een volledige deploy van je Windows Azure service te doen.

meijerreport7

Maar nu komt SQL Azure Reporting er toch echt aan. Er was al een beperkte CTP beschikbaar, maar nu is Reporting in een echte Preview vorm beschikbaar. Wat nog niet kan, is een andere datasource kiezen dan SQL Azure. Mocht je dus behoefte hebben aan een XML source of iets dergelijks, dan zul je de RDLC oplossing richting moeten kiezen.

meijerreport1

Voor het ontwikkelen van een rapport volgt je het development traject, zoals je dat met de ‘tradionele’ SQL Reporting ook gewend bent. Je gaat aan de slag met SQL Server Business Intelligence Development Studio. Daar maak je een Reporting project en dan ga je aan de slag met de Report Wizard of maak je van scratch af aan een Report. Als je Report dan klaar is, kun je hem gewoon deployen. Uiteraard wel naar de SQL Azure Reporting server https://<server>.reporting.windows.net/reportserver. Op deze URL kun je ook een preview krijgen van het report, dat je gedeployed hebt.

meijerreport2

meijerreport3

meijerreport10

De Target Server URL is de server waar de report definitie (RDL) gedeployed gaat worden. Ten opzichte van de vorige preview kun je nu veel meer dingen regelen. De rapporten kunnen op de server netjes gegroepeerd worden door ze in verschillende folders of directories te plaatsen. Ook kun je gebruikers toevoegen en rechten uit delen. Dit maakt SQL Azure reporting erg krachtig.

meijerreport4

Op de Windows Azure portal kunnen we ook door klikken naar de directories etc. En zoals we inmiddels gewend zijn met de Windows Azure portal is er ook een rechtermuis context menu, waarbij je bepaalde acties/settings kunt doen.

meijerreport5

Tijdens de preview kon je wel naar de Report server, maar daar kun je helaas niet veel.

meijerreport6

Het rapport op de server kun je in je ASPX pagina heel eenvoudig toevoegen.

meijerreport8

Je zult natuurlijk wel de credentials voor het rapport nog goed moeten zetten, maar dan werkt het allemaal erg makkelijk.

meijerreport9

Nu staat bijna niets meer in de weg om geweldige Windows Azure applicaties te verrijken met SQL Azure reporting.

Het enige wat ik nog jammer vindt, is het ReportViewer control. Hoewel dit control erg rijk is aan functionaliteit (in een project gebruiken we deze om rapporten te saven als PDF in een WorkerRole), het control is nog wel steeds gebaseerd op oude architecturen. Het is mogelijk om de ReportViewer te gebruiken in bijvoorbeeld SilverLight, maar dan moet je altijd een uitstapje maken naar HTML of ASPX. Laten we hopen dat hier nog iets aan gedaan wordt.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *