SQL Azure development met tooling ‘Juneau’

Als je op dit moment ontwikkelt voor SQL Azure dan mis je een paar handige tools. De tooling die ook gebruikt als je voor SQL Server 2008 R2 aan het ontwikkelen bent.

In SQL Server Management Studio als je geconnect bent naar SQL Server 2008 R2 en je wilt een tabel maken, dan is er dat handige UI dingetje.

sql1

Maar als je geconnect bent naar SQL Azure met SQL Server Management Studio dan krijg je alleen de syntax te zien voor het create table statement.

sql2

Maar ik heb niet altijd genoeg aan de syntax Winking smile. Ik gebruik liever dan UI ding. Oke, je kunt ook zonder natuurlijk; maak de tabelen in SQL Server 2008 R2, script de Database objects voor SQL Azure, draait het script op de SQL Azure instance en ga verder. Maar er zijn nogal wat stappen en dus ook punten waar het mis kan gaan. Vanuit Visual Studio kun je ook connecten naar SQL Server of SQL Azure met de Server Explorer. Maar het maken van objecten voor SQL Azure is niet supported.

sql3

Maar er is hulp op komt! Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om Denali te ontwikkelen en op dit moment is hij in CTP3. Met deze nieuwe versie van SQL Server komt ook de Juneau tools en tooling, deze maken het UI ding in de Server Explorer van Visual Studio voor SQL Azure weer mogelijk. Ontwikkelaars kunnen dan dus weer gebruik maken van ‘wizards’.

sql4

Ok, DBA’s moeten het nog doen met de syntax. Maar dat vinden zij dan weer mooi Winking smile.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *