SQL Azure DACPAC – import en export data

Als je net als ik de Windows Azure blog in de gaten houdt, dan heb je de mededeling over de service release van SQL Azure ook zien langs komen. Met deze update zijn er ook aanpassingen gedaan aan het SQL Azure gedeelte van de Windows Azure portal. Voorheen hadden we Houston (enige maanden geleden heb ik daar op deze blog iets over gemeld). Houston was het web tool om de database op SQL Azure instance te beheren vanuit de cloud. En dat was niet onverdienstelijk gedaan. Andere leveranciers in de markt kwamen ook met dergelijk producten.

Deze nieuwe release is het netjes maken van het tool en het uitbreiden van de portaal functies. En zoals dat nu gebruikelijk is, heeft alles een Ribbon. Dus ook de Windows Azure portal en de SQL Azure portal gedeelte ook. Op deze Ribbon zijn de meest voorkomende taken samengevoegd.

In deze post wil ik de aandacht vestigen op “Import and Export CTP” op de Ribbon. Dit klinkt erg gaaf en het lijkt op de meeste gevraagde feature. Althans als ik het goed begrijp en het gaat over import en export data. Vandaag is dat nog niet zo makkelijk te doen. Je kunt create scripts maken in SQL Server Management Studio en de data include in het script. Maar wederom foutgevoelig.

sqlazureribbon

Maar wat doen die twee items nu?

sqlazureribbonexport sqlazureribbonimport

Afhankelijk van de focus in de tree aan de linkerkant, is de een danwel de andere gehighlight.

Laten we beginnen met de Export. Met deze optie kun je een export maken van een SQL Azure instance naar een file. Dit bestand wordt dan op Windows Azure Storage geplaatst. Je moet de database selecteren (Export is gehighlight en kan geselecteerd worden), voer de credentials op en de Windows Azure storage locatie, klik daarna op finish. Daarna krijg je een pop-up, daarin staat dat het verzoek in behandeling wordt genomen.

sqlazure_export1

Het neemt enige tijd in beslag afhankelijk van de grootte van je database uiteraard. Als je dan kijkt op je Windows Azure storage, dan staat het bestand er.

storage

Als het bestand er niet staat, dan kun je op de status button klikken. Voer wederom je credentials en bekijk de regels op fouten.

sqlazure_status1sqlazure_status2

Uiteraard is de import de ander kant uit. Het bestand staat op Windows Azure storage en je specificeert waar de data naar toe geimporteert moet worden. In dit geval heb ik een nieuwe database gespecificeerd en die wordt dan gemaakt. Maar als je een reeds bestaande database opgeeft lukt het ook.

sqlazure_import1

Dat is gaaf! Bijna een echte backup facitliteit. Maar het wordt nog mooier.

Nu willen we natuurlijk een export maken van een locale database en deze importeren in een SQL Azure instance!

Yep, ook mogelijk. Kijk op deze site voor de info http://www.sqlazurelabs.com/ImportExport.aspx en met dit tool DAC Import Export Client-side Tools V 1.1 op http://sqldacexamples.codeplex.com/ kun je het voor elkaar krijgen.

Start het tool met de juiste options, zet het bestand op Windows Azure storage en activate de import zoals hierboven beschreven.

localbacpac1

En je SQL Azure database heeft on premise data. Dat is nog gaver!

In het komende SDN Cloud special magazine hebben we een article hierover.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *