Onbeperkte Elastisteit Windows Azure

Een van de unique selling points of Windows Azure is de onbeperkte elastisteit van het platform. Dit is maar ten delen waar. Op dit moment is er wel degelijk een maximum.

Ik kwam daar achter bij een project. Dit project is een Silverlight solution met 22 Webservices en iedere Webservice is een apart project. Dit geheel moest naar Windows Azure. Dus maakte ik een Windows Azure Solution aan en in plaats van New Web Roles toevoegen, koos ik voor de simpele en snelle Add -> Web Role Project in Solution. Dan kun je een bestaande website/web application toevoegen als Role in je Azure project.

clip_image001

Op voorhand wist ik dat 20 projecten toevoegen als een role, niet de optimale situatie zou zijn. Uiteindelijk wordt iedere Role een VM en als je dan berekent wat eea <http://azureroi.cloudapp.net/> gaat kosten. Zeg even 23 VM’s extra small kosten 10.203 dollar per jaar. Maar om aan de SLA te voldoen heb je ze dubbel nodig 😉 Op je local DevFabric werkt dit natuurlijk gewoon. Er openen dan dito zoveel Webbrowsers voor iedere service een.

Maar als je dit zonder blikken of blozen op Windows Azure probeert te deployen, dan krijg je een dergelijke foutmelding te zien.

clip_image003

clip_image004

Uiteindelijk is dat natuurlijk ook wel logisch. Windows Azure is natuurlijk wel onbeperkt, maar Microsoft heeft de wel een aantal beperkingen in het subscription geheel gebouwd. Na veel zoeken kwam ik dit plaatje tegen.

clip_image005

Hoe heb ik het in het project opgelost? We hebben een project gemaakt met de Silverlight voorkant en een project met de 20 Webservices. Daardoor hielden we nog maar twee Windows Azure Roles over. Ik verwacht dat de 20 Webservices wellicht nog opgedeeld gaan worden meerdere projecten (roles). Zo kunnen de veel gevraagde webservices geschaalt worden door meerdere instanties.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *