Azure Billing

Sinds januari is Azure en SQL Azure nu productie. Dat houdt in, dat je ook moet gaan betalen voor de gebruikte diensten. Geen punt, met je MSDN account heb je recht op een premium abonnement. In het kort komt het neer op geen standaard maandelijkse kosten en gebruik is binnen bepaalde bandbreedtes gratis.

So far so good, zou je zeggen. Wat is mijn situatie. Ik heb bovengenoemde MSDN account en Azure. Ik heb een SQL Azure database gemaakt en een Azure Webrole Service die iets doet met de database (bekend van mijn presentaties over SQL Azure: http://marcelmeijer.cloudapp.net oftwel de Data Nearby Demo). Daarnaast heb (had) ik ook een Windows Azure Service met een WebRole en een Workerrole. Deze maakte gebruik van de Windows Azure Storage voor Blobs en Queue’s.

Na het in productie gaan van Windows Azure ging niet natuurlijk kijken naar de Billing (Kosten). Op je Windows Azure portal staat naast je account ook een link ‘Billing’.

azurebilling1

Je wordt dan omgeleid naar de Microsoft Online Services Customer Portal. Daar moet je dan ook inloggen.

azurebilling2

azurebilling3

Op je profile kun je naar de kosten kijken. Heel lang stond daar 0 euro. Tenminste zolang ik de Data Nearby Demo had draaien. Na het deployen van de andere demo met Workerrole en Storage usage veranderde dat.

azurebilling4

 azurebilling5

 azurebilling6

Uit de details bleek waarom. De Workerrole draait natuurlijk en kost CPU cycles. Onder andere voor het gebruik van de CPU moet je betalen. Daarnaast gebruikte ik meer storage dan bij het MSDN abonnement gratis was.

De Workerrole stond nog in de Test stage gedeployed en was dus niet publiekelijk beschikbaar. En toch kostte het geld. Niet zo vreemd natuurlijk. Bij een Datacenter in eigen beheer kost een dergelijke test omgeving ook gewoon geld.

Wel mooi hoe je inzicht krijgt in je kosten, het detail niveau van je verbruik is ook best aardig.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

One thought on “Azure Billing”

  1. Tip: hoe je dit bij je baas gaat declareren?
    Ik heb 100 euro uitgegeven aan het schrijven van een artikel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *