SharePoint Workspace 2010

Met de komst van Office 2010 is ook Groove aangepakt. Ik kende het product eerder niet, maar bij de SDN gebruiken we het voor de .NET sectie al geruime tijd. Hierdoor ben ik het wel gaan waarderen. Oke, het tool had wel zo zijn nadelen. Het voordeel van Groove is, dat je documenten etc kunt delen met deelnemers aan een Groove Workspace. Daarvoor heb je geen website of iets anders nodig. Het delen vind plaats als de deelnemers en workspaces online zijn.

spw2    spw1 

De launchbar is nog steeds aanwezig. Ook hier zie je weer dezelfde Office 2010 looks terug komen: het file menu en de Ribbon.

spw3

Per ongeluk kwam ik er achter, dat je SharePoint Workspace met meerdere accounts kunt gebruiken. Bij de vorige versie heb ik dat nooit geprobeerd.

 spw5spw4

Maar een van de grote vernieuwingen van SharePoint Workspace 2010 is de koppeling met zoals de naam al zegt SharePoint. Het lastige van SharePoint is dat het erg leunt op connectivity. Een SharePoint site/portal is nutteloos als je geen internet verbinding hebt. Tot voorkort was er geen echte mogelijkheid om zaken van een SharePoint portal lokaal te houden. Ja, je kunt taken in Outlook overnemen of integreren. Maar dat zegt nog niets over de verschillende andere onderdelen.

Maar met SharePoint Workspace 2010 is dat anders. Net zoals je een Groove workspace kunt maken, kun je nu ook een koppeling leggen naar een SharePoint site.

spw6

Anders dan de layout zie je alles. En je hebt alle mogelijkheden die je op de website ook had. Bijvoorbeeld in de Discussie lijst kunt je nieuwe items toevoegen of aan de announcements. Ik heb nog niet een volledig ingerichte SharePoint 2010 site ingeregeld, maar het idee is duidelijk lijkt mij.

spw7spw8

spw9 spw10

En na F5 zie je ook de wijzigingen op de SharePoint portal.

spw11

In deze Beta versie zijn er ook een aantal zaken nog niet gesupport. Zoals de Calender en de Site Pages. Dat van de Calendar daar heb ik geen gevoel bij, dat vind ik raar. Wat ik eigenlijk ook nog zou willen zien, is het koppelen van een SharePoint Workspace Calendar in Outlook integreren. Dat was nog niet mogelijk en dat lijkt nog niet mogelijk.

spw12

Toch is het product aan het groeien qua functionaliteit.

Wil je zelf spelen of Office 2010 Beta downloaden, ga naar http://bit.ly/ZE2010

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *