Microsoft Security Essentials – Gratis Anti virus

Misschien heb je het gelezen op de SDN site of op de blog van Ruud de Jonge van Microsoft. Sinds vanavond (29 september 2009) is Microsoft Security Essentials beschikbaar, dit is de gratis Virus en Spyware oplossing voor de consument van Microsoft. Voor de zakelijke klanten blijft natuurlijk de ForeFront Security familie een oplossing.

Natuurlijk moest ik dat tool gelijk downloaden en installeren. Eerst heb ik mijn AVG gedeinstalleerd, normaal gesproken gebruik ik de Free versie van AVG 8.5 altijd. Toen naar de website en installeren maar. 5 minuten later had ik een nieuwe anti virus scanner geinstalleerd. Nope, geen registratie nodig, nope geen registratie id, yep wel een valide versie van Windows nodig natuurlijk.

Na het installeren krijg je dit:

msehoofd msehoofd2 msehoofd3 msehoofd4

Maar goed, dan heb je een nieuwe virus scanner. Dan wil je ook weten of het werkt? Toch? Nou, ik wel in elk geval. Maar om nou mijn computer te infecteren met een virus. Dat leek mij niet zo’n goed plan. Uit een grijs verleden kon ik mij nog herinneren, dat er een soort tekenreeks was die zich als een fake virus voordoet. Dat is de Eicar AV test code ("i-kar").

Dus testen he. Op de desktop een text bestand maken, de code van de website erin plakken en het tekstbestand opslaan. Bijna direct na het opslaan kleurde mijn nieuwe MSE rood. Na een klik op de button “Computer Opschonen”, duurde het enkele seconden en kleurde mijn MSE weer groen.

msehoofd5_virus msehoofd6_virus msehoofd7_virus_verwijderd

Geweldig niet! Het werkt, nu maar hopen dat ik deze mooie rode kleur nooit meer tegenkom 😉

msehoofd8

Oja, alle history blijft natuurlijk beschikbaar. Daar staat dan een heel dreigende tekst over dit specifieke virus. Maar als je doorklikt op de link, dan weet de Microsoft Virus Encyclopedia toch dat het “Virus:DOS/EICAR_Test_File is not malicious and is a utility file created specifically to test that an antivirus application is functioning.”.

Veilig idee!

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *