VS2010 en .NET 4.0 – Optional Parameters

Oke, VB kende deze functionaliteit al langer, C# straks vanaf versie 4 ook.


Je kent dat wel he. Je hebt een Class gedefinieerd met meerdere methoden. Soms zijn de parameters optioneel. Nu zouden we dan meerdere overrides van de methode maken. Op zich niets mis mee, maar levert uiteindelijk wel een beheer hel op. Wat als er een default waarde verandert, dan zul je dat waarschijnlijk op meer dan een plek moeten aanpassen.


Hieronder een aantal aanroepen van een methode waarvan een aantal parameters optioneel zijn. Oke, de optionele parameters moeten altijd aan het eind staan, maar dat is niet zo vreemd eigenlijk. Bij het aanroepen van de methode kun je kiezen voor een named parameter of volgorde.


optionalparam0


Uiteraard krijg je gewoon een compile error, als je de niet verplichte parameters ook niet meegeeft.


optionalparam2


Dit is de definitie van de methode.


optionalparam1


Zoals je ziet, heb ik constanten gebruikt voor de default waarde van de parameters. In eerste instantie wilde ik een lege string als default waarde opgeven. Ik dacht string.Empty te gebruiken, maar helaas wordt dat niet gepikt.


optionalparam3


Mijn test applicatie toonde dit dan uiteindelijk.


 optionalparam4


 


 


 


 


 


 


Mooie oplossing zorgt in elk geval voor schone code.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *