TechEd 2008: Keynote

TechEd 2008 is begonnen. Vanmiddag om 14:00 begon de keynote met een kort praatje van Pierre Liautaud, Vice President Western Europe van Microsoft en werd vervolgd door een demo van Jason Zander, General Manager van het Visual Studio Team.

Pierre Liautaud heeft het voornamelijk gehad over de uitdagende wereld waar wij als developers leven. Het wordt steeds belangrijker om services/applicaties aan te bieden op de apparaten waar het zinnig is. Software + Services wordt steeds belangrijker, maar is niet hetzelfde als SAAS (Software As A Service). Uiteraard werd duidelijk gemaakt, dat de grens tussen de eigen locatie of een elders bij bijvoorbeeld een provider of andere aanbieder vervagen. Met andere woorden het internet wolkje wat we altijd tekenen wordt steeds meer de waarheid.

Daarnaast gaf Pierre aan dat Microsoft Internet search belangrijk vindt. Om daar een grote stap in te maken hebben ze een bedrijf gekocht en specifieke kennis. Andere bedrijven van belang op het gebied van Microsoft technologie zijn : Crytek, een game developer die spellen afstemt op Windows Vista maakt en Tobii, deze ontwikkelen Eye Tracking systems. Daarmee is het mogelijk om bijvoorbeeld Windows met de ogen te bedienen, wat het dan uitermate geschikt maakt voor de gehandicapte mens onder ons.
Omdat er heel veel goede initiatieven ontplooid worden door kleine startups, wil Microsoft deze ook een helpende hand bieden. Hulp wordt geboden onder de vlag van Bizspark. Hiermee worden Startups toegang geboden tot high tech tools/applicaties en een uitgebreid netwerk van kennis.

Na deze woorden kwam Jason Zander op het podium. Ook hij gaf aan dat het voor de developers steeds uitdagender werd. We moeten steeds meer en complexer in steeds minder tijd opleveren. Daarbij zijn we steeds op naar handige features. Deze hulpmiddelen zaten al in Visual Studio maar met de komst van Visual Studio 2010 zijn er vele bij gekomen. De vele editors in de Visual Studio zijn in samenwerking met DevExpress aangepakt en de gehele ontwikkelomgeving is nu een WPF applicatie.
VS 2010 biedt de ontwikkelaar mogelijkheden om betere analyses te doen van de dependencies. Het is zelfs mogelijk om van classes en methods complete sequence diagrammen te maken. Daarmee komt ook de Software Architectuur meer tot zijn recht.

Ook het testen van Applicaties is onder handen genomen. Hoe vaak komt het niet voor dat er een bug gemeld met de opmerking: hij doet het niet. Aan jou als developer de schone taak te begrijpen wat de tester ueberhaupt bedoelde of deed of op welke omgeving. Met Camano wordt deze brug geslagen. Daarnaast is er door de uitgebreide integratie met Visual Studio Team Systems (VSTS) de mogelijkheid om automatisch workitems etc te maken. Deze workitems gaan dan gepaard met alle omgevings variabelen van de test situatie inclusief logs etc. Klinkt heel goed!
Door de uitgebreide integratie met VSTS en WPF is ook mooier te zien wie, welke code, wanneer heeft aangepast en hoe. Veel aantrekkelijker dan de Rechtermuisklik show history.

Omdat bijna geen enkel opgeleverde systeem maar 1 server omvat maar meerdere, wordt het testen natuurlijk ook een uitdaging. De testers kunnen beter hun test omgeving inrichten en beheren. De developer krijgt als hij een bug moet oplossen de beschikking op de complete test omgeving van de testers inclusief de state van de virtual servers. Uiteraard zit hier een duidelijke koppeling met Hyper-V.

Voor web development is er ook van alles aangepast. Zoals we al eerder gemeld hebben, JQuery is nu standaard onderdeel van de ontwikkelomgeving. En dit is inclusief intellisence van JQuery! Het fenomeen Snippets is verder aangepakt en uitgebreid. In de source van een webpagina kun je nu gewoon beginnen met table en dan op enter drukken. Daarmee wordt automatische de volledige tabel definitie geëxpandeerd.

Heeft iemand wel eens web site gedeployed met debug tracing nog aan in de config? Ook daar is in VS 2010 een oplossing voor. Hiermee wordt het deployen van een website ook voor operations een stuk vriendelijker en eenvoudiger te beheren.

Nog steeds hot zijn de Office Bussiness Applications. Hadden we het hier voornamelijk over Excel, Word en Outlook, Sharepoint was nog een aparte install. Met de nieuwe server explorer zijn nu ook Sharepoint server te beheren en te ontdekken. Natuurlijk is LINQ to Sharepoint dan ook mogelijk en krijg je bij het ontwikkelen de beschikking over een echte WYSIWYG editor als je een Sharepoint page aanpast. Ook hier is het deployen verder vereenvoudigt.

Oja, VB.NET heeft geen underscore meer voor een volgende regel. Ook deze taal wordt volwassen 😉

Voor de C++ developers zijn er ook vele veranderingen doorgevoerd. Het is nu mogelijk om gebruik te maken van functies om parallel computing mogelijk te maken. De demo vond plaats op een PC met 8 cores, waarvan er in eerste instantie maar 1 gebruikt werd. Dit werd duidelijk gemaakt door de verbeterde performance informatie. Ook hier weer de integratie met mogelijkheden van het .NET framework, zoals Ribbons, Windows 7 en Multitouch etc. Oke, de demo van Mulitouch was een beetje nep, dit was niet meer dan een single touch op Vista. Erg jammer.

Alle announcements waren natuurlijk al gedaan op de PDC, maar belangrijk zijn toch wel:
•    Azure: Windows in de Cloud
•    Geneva: Claims based access platform
•    Live Mesh
•    The new Security Lifecycle

Wel zijn er vanaf vandaag diverse nieuwe en mooie video demo’s te vinden op de Visual Studio sectie van Channel 9.

Kortom er mag dan wel een krediet crisis zijn, maar dat is zeker geen crisis voor de ontwikkelaar. Veel nieuwe uitdagingen en mogelijkheden wachten op ons.

Published by

Marcel Meijer

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *