Sinds kort ben ik in het bezit van een Windows Home Server. Erg grappig apparaat. Je weet niet wat het is? Op het launch event van Microsoft heeft Tony Krijnen een demonstratie gegeven. Ik had die sessie al eens eerder gezien bij Capgemini, maar hij blijft leuk. Tony Krijnen doet het met veel humor.

Maar goed, Windows Home Server (WHS) is een uitgeklede versie van Windows 2003 Small Business version. Vooral te zien bij het installeren en reboten. Dit schijnt bij het komende Powerpack weer opgelost te zijn. WHS is zoals de naam zegt een server voor thuis gebruik. Ieder huishouden, als er meerdere computers in gebruik zijn, heeft behoefte om bestanden (foto’s, muziek, etc) te delen. Daarnaast moet er ook een centrale plek zijn om de machines te backuppen. En zo’n backup heeft natuurlijk weer geen zin, als je niet eenvoudig kunt restoren. Het is een server, omdat je voornamelijk remote moet beheren. Het kastje staat op zolder en er zit geen monitor/toetsenbord of muis aan.

Wat moet jij er dan mee? Jose heeft een laptop en ik heb een laptop. Onze foto’s en muziek staan nu op verschillende plekken cq computers. Binnenkort hebben de kinderen ook een eigen laptop. Sommige dingen moeten dus centraler komen te staan. De computers van de kinderen moeten daarnaast ook nog eens handig gebackuped moeten kunnen worden en eventueel weer eenvoudig gerestored worden. Door een toevalligheidje kon ik er voor weinig aankomen, vandaar dat ik zo’n ding heb aangeschaft.

Oke, WHS heeft nog een probleem, maar dat wordt volgens Microsoft binnenkort opgelost. He, het is een 1.0 versie 😉

whs

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met Microsoft Azure, Cloud, C#, Software Ontwikkeling, Architectuur, etc. Hij werkt als consultant voor zijn eigen bedrijf JOEP-IT bv. In zijn vrije tijd is hij voorzitter, bestuurslid, eindredacteur en eventorganisator bij de SDN (Software Development Network). Sinds 1 oktober 2010 is hij MVP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *