SQL Azure versions

Enige maanden geleden stond er op de Windows Azure blog de announcering van de SQL Azure Juli service release.

http://blogs.msdn.com/b/windowsazure/archive/2011/07/13/announcing-sql-azure-july-2011-service-release.aspx

In deze blogpost werd gewaarschuwed dat de live versie van SQL Azure geupdate werd. Om gebruik te blijven maken van SSMS (Sql Server Management Studio) werd aangeraden om een aantal SQL Server 2008 R2 updates te doen. Na deze update zou je nu en later niets moeten merken.

Dat zo’n update over de Windows Azure datacenters even duurt heb ik zelf mogen zien. Ik heb twee SQL Azure database, eentje in Europe Dublin en eentje in Europe Amsterdam. Tijdens de upgrade periode vroeg ik op beide servers de versie op en deze liep uiteen. Dublin was verder dan Amsterdam. Helaas ben ik de screenshot van deze situatie kwijt.

Uiteraard zou het zo moeten zijn, dat je niets merkt van de upgrade van de onderliggende software. Dat is nou juist de belofte van Windows Azure als een platform. Maar als ontwikkelaar moet je dan wel goed nadenken, hoe je dit opvraagt. Je kent dat nog wel, vroeger had je spelletjes die specifieke cpu en video nodig hadden en waren niet bruikbaar als je een versie hoger of een gelijksoortige versie van een cpu had. Heel iiritant. Deze blogpost geeft een tip om op te vragen of je op SQL Azure zit of SQL Server 2008 R2.

http://blogs.msdn.com/b/windowsazure/archive/2011/08/25/checking-your-sql-azure-server-connection.aspx

Uiteindelijk hebben sommige producten en bedrijven last gehad van de upgrade van de software. Redgate (Leverancier van SQL en SQL Azure producten) heeft er last van gehad en bij een klant (we maken gebruik van de Redgate software) van ons hadden we er ook last van.

Inmiddels is de update/upgrade afgerond, dus was het tijd om eens te kijken naar de versie nummers op SQL Azure.

sqlversie

Lokaal had ik natuurlijk SQL Server 2008 R2, dat is het onderste gedeelte van het plaatje. Zoals je ziet, is de Cloud versie duidelijk hoger. En wat nog grappiger is, het is zelfs hoger dan de laatste CTP (CTP3) van Denali.

sqlversie2

Dit zijn wel de eerste tekenen, dat nieuwe versies van software eerst in de Cloud beschikbaar zijn en pas later op een DVD in de winkel of electronisch te downloaden.

“That is the power of Cloud!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *